Bepaling % vet- en spiermassa

Tijdens de eerste consultatie wordt naast het gewicht ook het vetpercentage en percentage spiermassa bepaald met de Omron HBF 500 weegschaal.  Deze meting gebeurt aan de hand van een bio-elektrische impedantie waarbij op basis van de vierpunts methode een zwakke stroom door het gehele lichaam wordt gestuurd. De 4 puntsmeting betrekt het hele lichaam in de meting omdat de meting via de handen naar de voeten wordt gevoerd en terug, waarbij verschillende weerstanden in weefsels en spieren worden gemeten en vergeleken. De meeste weegschalen werken op basis van een 2 puntsmeting en zijn dus minder nauwkeurig.

Het percentage spiermassa geeft ons een goed idee van ons basaal metabolisme of rustmetabolisme (= calorieën die we in rust verbranden). Hoe hoger het percentage spiermassa, hoe hoger het basaal metabolisme.

Na enkele weken wordt deze meting opnieuw uitgevoerd zodat we kunnen nagaan of we gezond bezig zijn. Een daling van het percentage spiermassa zou er kunnen op wijzen dat we te streng diëten en/of te weinig sporten.